komunalni odpadki

Komunalni odpadki, predstavljajo pomemben del skupne količine odpadkov, ki se pojavijo po vsem svetu. Vključujejo različne vrste odpadkov, ki jih proizvajajo gospodinjstva, podjetja, ustanove in industrija.

Količina komunalnih odpadkov, ki se proizvajajo po vsem svetu, je znatna in se še naprej povečuje z urbanizacijo in rastjo prebivalstva. Pravilno upravljanje komunalnih odpadkov je ključnega pomena za preprečevanje okolijske onesnaženosti in tveganj za javno zdravje.

recikliranje komunalnih odpadkov

Recikliranje komunalnih odpadkov v Evropski uniji (EU) je ključnega pomena za prehod na krožno gospodarstvo in zmanjšanje vpliva na okolje. Leta 2017 je bilo v EU recikliranih ali kompostiranih okoli 46% vseh komunalnih odpadkov.  Ta cilj se bo postopoma povečeval, saj si EU prizadeva za zmanjšanje količine odpadkov, ki se odlagajo na odlagališčih, in povečanje deleža recikliranja.

V letu 2019 je bilo za ponovno uporabo in recikliranje pripravljenih nekaj več kot polovica (59,2 %) komunalnih odpadkov.

MATERIALI, KI SO LAHKO OBDELANI

  • MEŠANI ODPADKI

    Mešani komunalni odpadki so tisti odpadki, ki ostanejo po tem, ko iz snovnega toka komunalnih odpadkov izločimo ločene frakcije, kot so papir, steklo, kovine in plastika, kosovne odpadke in nevarne odpadke.

  • higienski vložki

    Večina higienskih vložkov je izdelanih iz kombinacije bombaža, umetnih vlaken in plastike, kar otežuje proces recikliranja. Z redukcijo volumna s pomočjo drobilnikov, so higienski vložki lažje uničeni v sežigalnicah s primerno filtracijo.

  • OBUTEV

    Odpadna obutev je obutev, ki je ni več mogoče uporabljati zaradi obrabe, poškodb ali iz drugih razlogov. Odpadna obutev lahko odda na posebnih zbirnih mestih, kjer se ločeno zbirajo tekstil in obutev.

  • tkanina

    Odpadna tkanina je tekstil, ki ni več v uporabi ali je postal neuporaben zaradi obrabe, poškodb ali iz drugih razlogov. V Sloveniji se letno zavrže približno 17.000 ton odpadnega tekstila, od tega se na ekološki način predela samo 15%.

referenčni objekti

Podjetje Paleta Plus d.o.o. iz Bosne in Hercegovine se ukvarja s proizvodnjo palet. Njihovo željo po ekonomičnem drobljenju ostankov poškodovanih palet, za namene pridobivanja sekancev za ogrevanje, smo pretvorili v realnost z drobilnikom Robust Reuser SD 600.

TRAJNOST JEMLJEMO RESNO!

Trajnostni razvoj omogoča prehod na bolj zelen način življenja, hkrati pa se osredotoča na problematiko izčrpavanja naravnih virov in onesnaževanje okolja. Blagovna znamka Robust se s svojo trajnostno strategijo močno zavzema za premike, ki so potrebni za razogljičenje organizacij in širše družbe.

Izvedite več

MI SMO ROBUST!

Robust smo ljudje, ki delamo prihodnost bolj zeleno. Zavzeto, predano, brezkompromisno se z našimi uporabniki borimo za lepši in boljši jutri. Naša vztrajnost in uporniški duh je izrazit, a smo mirni in preudarni. Izžarevamo strast. Izzive preoblikujemo v rešitve.

Izvedite več

PREOSTALI MATERIALI

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.