Trajnostne zaveze

Trajnostni razvoj omogoča prehod na bolj zelen način življenja, hkrati pa se osredotoča na problematiko izčrpavanja naravnih virov in onesnaževanje okolja. V podjetju Robust se s svojo trajnostno strategijo močno zavzemamo za premike, ki so potrebni za razogljičenje organizacij in širše družbe. V podjetju se dobro zavedamo, kakšen neposreden vpliv ima proizvodnja na okolje in da je za zagotavljanje trajnostnega razvoja treba premišljeno uporabljati vire in jih po možnosti ponovno uporabiti v izdelkih ter tako podaljšati njihovo življenjsko dobo.

Ogljična nevtralnost do leta 2030

V podjetju Robust smo se s prvo zavezo »Ogljična nevtralnost do leta 2030« zaprisegli za energetsko učinkovitost in samooskrbo z energijo, zmanjševanje porabe naravnih virov z uporabo recikliranih materialov ter zmanjševanje porabe električne energije in vode v poslovnih prostorih. Zagotovili smo tudi popoln prehod na digital za zmanjšanje pisarniškega materiala in posledično količine odpadkov, ločevanje odpadkov v ustreznih zabojnikih (papir, steklo, plastika in embalaža) pa je v našem podjetju že nekaj časa prisotno. Z vzpodbudami in posebnimi promocijami že sedaj delujemo v smeri zmanjšanja ogljičnega odtisa na zaposlenega, kar je privedlo tudi do zmanjšanja in optimizacijo službenih poti. Tudi hrana, ki jo kot toplo malico omogočamo svojim zaposlenim, je iz lokalnega okolja, s čimer dosežemo manj transportne manipulacije. V podjetju se sicer zavzemamo za kupovanje lokalnih, okoljsko odgovornih in certificiranih izdelkov, ki nato postanejo del nših strojev, kar pa omogoča tudi optimizacijo logističnih procesov.

Krožno gospodarstvo in “zero-waste” koncept

V podjetju Robust se držimo »krožnega gospodarstva in »zero-waste« koncepta«, kar je bilo predstavljeno tudi v drugi trajnostni zavezi. Zavzemamo se za uporabo recikliranih materialov in posledično vgrajevanje trajnostnih komponent v strukturo proizvoda, prizadevamo si še za dodatno zmanjšanje primarnih surovin in odvečne embalaže ter zmanjšanje toplogrednih plinov pri proizvodnji.

Koncept trajnostnega upravljanja v podjetju

V sklopu tretje trajnostne zaveze, ki predstavlja koncept trajnostnega upravljanja, se v podjetju Robust zavzemamo za implementiranje zavedanja o pomembnosti zmanjšanja CO2 z oplemenitenjem ostankov, zato ponujamo know-how reciklažne storitve in proizvode, prav tako pa vsem deležnikom omogočamo demonstracijo recikliranja ostankov v svojem demo centru na sedežu podjetja. Sodelujemo tudi s Centrom ponovne uporabe za podarjanje rabljenih stvari, ki jih ti lahko pretvorijo v nove. Znotraj podjetja imamo aktivno tudi posebno skupino za stimuliranje zaposlenih, ki mesečno skrbi za operativne procese zmanjševanja virov. Prav tako pa je trenutno v razvoju koncept mobilne ogrevalne enote na biomaso, ki vključuje drobilno enoto, ločevalnik kovin in peč. Na ta način se lahko akumuliran lesni odpad, ki ga ima lokalna skupnost, če gre za stanovanjski objekt, spremeni v energent za ogrevanje, s pomočjo katerega se nato ogreva objekt.

“Hrana, ki jo kot toplo malico omogočamo svojim zaposlenim, je iz lokalnega okolja, s čemer doseženo manj transportne manipulacije”. 

– Marko Krajnc, direktor Robust d.o.o.

Vzpodbujanje trajnosti

V podjetju Robust v svoji četrti trajnostni zavezi kot nadaljnje cilje navajamo visoko tehnološko proizvodnjo in inženiring s področja recikliranja ostankov, ki podjetjem omogočajo prehod v krožno gospodarstvo, ter sledenje »zero-waste« konceptu z visoko dodano vrednostjo. Prihodnost vidimo v pretvarjanju neuporabnih materialov v nekaj uporabnega in vrednega tudi s pomočjo proizvodov naše blagovne znamke Robust.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.